L’olio di oliva della Sabina è caratterizzato da un’acidità molto bassa, ed un sapore delicato e morbito fortemente legato al territorio.
Le olive che utilizziamo per il nostro olio, in gran parte leccino e carboncella, crescono su terreni di natura calcarea ad un altitudine di 500-600 metri, dove il clima più feeddo tende ad impedire lo sviluppo della mosca olearia. Le colline scoscese hanno da sempre limitato lo sviluppo di attività olivicole industriali, lasciando spazio a piccole produzioni che si concentrano totalmente sulla qualitá.
Il nostro olio di oliva è disponibele in lattine da 5 litri, che sono ideali per il trasporto e la protezione dalla luce. Su richiesta possiamo anche confezionare in bottiglie da 500 ml, ma solo per pochi amici che vengono a ritirarle direttamente in cooperativa, in modo da evitare problemi di rottura durante il trasporto via corriere.
Vorroni è una delle valli di Scandriglia dove gli uliveti la fanno da padroni, e dal suo panorama incantevole è nato il nome all’unica etichetta di olio che produciamo.
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Olive oil from Sabina is characterised by its low acidity and smooth, delicate taste, which can be attributed to the ideal ‘terroir’ of the Sabine Hills (Monti Sabini) and the surrounding area of Sabina.
The olives that make our olive oil grow at an altitude of 500-600 metres (1,640-1,968 feet). This, along with the limestone terrain and steep hillsides, creates the perfect condition for growing olives. Such steep hills also prevent exploitation of the olive groves, sustaining the culture and traditions of the community, and preserving the beautiful countryside that is so synonymous with the Sabine Hills.
Our olive oil is available in 5 litre tins, which makes it the best means for transporting, and creates protection from the sunlight. Our beautiful 500ml bottles are available only for people willing to visit us and collect at our cooperative. We don’t deliver by couriers because they are very inefficient for transportation due to their weight, and break easily!
Vorroni is one of the valleys in Scandriglia, the Sabina village where our olive groves are located, and it is completely covered in olive trees. Its charming landscape inspires the name of the only olive label we produce.
It has amazing flavour so makes a great finishing oil… it is mellow, well balanced, slightly peppery, not too bitter.
- James Sommerin, Michelin-starred chef
I use this at home and in all my restaurants. It’s smooth, intense and slightly peppery – perfect on salads, for cooking or just on fresh bread.
- Tom Aikens, Michelin-starred chef